Pages

Sunday, August 5, 2012

Sotong Sumbat aka Ketupat Sotong


Salam semua,
Hari ke 16 puasa baru la nak masak menu pilihan, sebelom ni tapau kat baza ramadhan belakang opis je.
Harini rajin cket, pegi pasar pagi beli stock lauk banyak banyak untuk reserve sampai raya.. :-P.
Beli sotong ni untuk dijadikan lauk pada asalnya, tapi bila dah sampai rumah lain pulak jadinya..



Bahan-bahan :
1 kg sotong 
250 gm pulut
250 gm santan pekat
250 gm gula merah
garam secukup rasa
2 helai daun pandan
1/2 cawan air


Cara :
1. Basuh pulut dan rendamkan dalam santan pekat,

2. Bersihkan sotong. Masukkan pulut. Satukan kepala dengan badan dengan menggunakan lidi.
3. Masukkan gula merah yang ke dalam periuk.
4. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
5. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi. Masak sotong sehingga masak.

No comments: